sâmbătă, 25 iulie 2009

FILMs: Cea mai Fericită fată din lume, 2009, Radu Jude

"Cea mai fericită fată din lume", filmul despre care toată lumea a auzit câte ceva, dar pe care nu prea mulţi au reuşit să-l vadă este primul lungmetraj al regizorului Radu Jude. "Cea mai fericită...", alături de "Polţist, Adjectiv" sunt peliculele care ne vor reprezenta la Festivalul de Film de la Toronto din septembrie. Noul film i-a adus lui Jude primul său premiu la lungmetraje, Premiul Confederation Internationale des Cinemas d'Arts et d'Essai la Festivalul de la Berlin şi Premiul pentru Cel mai bun scenariu (împreună cu Augustina Stanciu) în cadrul B-EST Film Festival, după ce in 2007 obţinea premiul pentru cel mai bun scurtmetraj internaţional( pentru Lampa cu caciulă) în cadrul premiilor Sundance. Delia este fata din provincie care a trimis 3 etichete de suc Bibo şi a câştigat "o superbă maşină Dacia Logan Steppe". Tânăra ar vrea să păstreze maşina pentru momentul în care va veni la facultate, dar părinţii vor să o vândă şi să deschidă o afacere. Delia trebuie să ajungă la Bucureşti pentru a filma un spot şi pentru a-şi ridica premiul. O însoţesc inevitabil părinţii într-o clasică Dacie 1310. Seniorul Vasile Muraru, personajul Gică din Liceenii în alertă este cel care declanşează o tragicomedie familială prin încăpăţânarea sa de a vinde maşina. Presiunea se adună odată ce lumina se duce, fata nu zâmbeşte suficient, sucul nu este prea colorat şi este amestecat cu suc Cola, tatăl umblă după cumpărător şi în pauze o somează pe fiica să să semneze.

Este încă un exemplu de film premiat făcut cu actori relativ necunscuţi. Andreea Boşneag nu a mai apărut în alte filme şi vrea să se înscrie la UNATC după terminarea liceului. A primit menţiunea specială a juriului pentru "Cea mai buna actriţă" în cadrul festivalului goEast de la Wiesbaden, premiu "inventat" special de juriu: "Pentru modul extraordinar de sincer în care dă viaţă personajului, făcând publicul să creadă că ea este într-adevăr Delia Frăţilă şi nu doar o actriţă care interpretează un rol". Andrei Vasluianu , operatorul din film, a jucat în toate filmele româneşti de succes(Călătoria lui Gruber, Weekend cu mama , California Dreamin' (nesfârşit) , Hârtia va fi albastră , Marilena de la P7, Milionari de weekend sau Furia. Andi interpretează în California Dreaming scena în care soldatul Marian le păcăleşte pe tinerele românce cum că ar fi soldat american, de fapt doar traducea comandantului, iar la despărţire când fetele îl roagă în engleză să le ia cu el, acesta le înjură în română:

joi, 23 iulie 2009

ADs: Barclays: Fake.

Cu criza şi advertisement. Barclays, a patra bancă din Marea Britanie îşi desfăşoară activităţile la nivel internaţional, cu 118.000 de angajaţi şi un profit de peste 4,5miliarde £ în anul 2006. O reclamă prin care se scoate din "criză".


*Agency: Venables Bell & Partners, USA
*Creative Director: Paul Venables
*Associate Creative Director: Tom Scharpf
*Copywriter: Crockett Jeffers;

luni, 13 iulie 2009

ALTERNATIVA: Ou PAULA SELING?!


Poate că trebuia să vorbesc despre Duffy sau La Croux sau orice altă skinny care dă bine recent. Mai ştiţi ceva de Paula Seling? Ştiu, ştiu, nu se încadrează deloc în fişa postului. Nu se află în ZeList, de la la Cerbul de Aur(gen fustă în colţ), toată lumea a intrebat-o despre o schimbare de look, nu prezintă ultimele trenduri(prezintă o colecţie pentru moda locală) şi nu a lansat nici un parfum cu numele ei pe sticlă. Dar uitaţi-vă la femeie! Nu apare aşa de des prin mass-medii(de cele mai multe ori pe postul naţional),însă îşi face muzica în întregime(iar versurile sună atipic de bine), cântă la pian şi mai ales cântă mereu live(ceea ce poate fi un dezavantaj). Plus, minus, modestia! Iar modestia nu e în nici un caz o calitate recunoscută la nivel naţional.

Mă bucur sincer că nu a primit titlul de regină, divă, miss, pentru cei 10 ani de când cântă(12 albume înregistrate). Farsa cu Guţă?(au evoluat pe aceeaşi scenă şi lumea a proclamat-o manelistă, o farsă, pe care Măruţă a reluat-o ieftin. Artista a compus imediat o piesă despre superficialitatea oamenilor. Paula este soţie acum, evident nimeni nu a aflat nimic, a scos un album dublu(în engleză şi în română, piese care sunt adaptate şi nu traduse), deci are toate şansele să fie ignorată în continuare. Să-i fie tăcerea şi mai artistică. (Ps: Nu va aduna nici anul acesta prea mult pagini deschizătoare de gazetă!)





vineri, 3 iulie 2009

FILMs: Stories of the Kindertransport / 6 iulie / 20h00 / Centrul Ceh

*122 min
*Scenariu si regie: Mark Jonathan;
*Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar (2001);


Pe 9 noiembrie 1938, Hitler si-a inceput razboiul impotriva evreilor cu Kristallnacht, in care trupele Naziste si multimea antrenata au atacat sinagogile, magazinele evreilor si case, in special din cartierele evreiesti. Desi Hilter nu si-a expus planul de genocid impotriva evreilor din Germania, si-a exprimat foarte clar dorinta de a avea o Germanie fara evrei.
Putine tari erau pregatite să accepte un numar aşa de mare de evrei nemti care din cauza fricii incercau sa se expatrieze. Totusi Marea Britanie a fost de acord sa primeasca copii intre 5 si 17 ani, insa fara parinti. Intre decembrie 1938 si august 1939, 10.000 de copii evrei si-au gasit refugiul in Marea Britanie. Cei mai multi au fost adoptati de familii britanice, multi dintre baietii mai mari au luptat alaturi de trupele britanice in razboiul impotriva nazistilor, dar cei mai multi nu si-au mai vazut niciodata parintii naturali. Documentarul priveste inapoi spre transportul copiilor, incercand sa arate cum li s-a schimbat viata odata ajunsi in Marea Britanie.
Generatia care a fost salvata astfel a fost numita generatia Kinder. Drumul catre Anglia si soarta copiilor in Regat, precum si situatia evreilor din Germania sunt descrise emotionant in cartea scriitoarei americane Danielle Steel - Echoes.

joi, 2 iulie 2009

EVENT: SUPERSOMETHING, 4 iulie, Sala Ronda(TNB, etaj 3/4 (acces spre Laptaria Enache), ora 21.00

Centrul National al Dansului – Bucuresti(CNDB) va invita la premiera spectacolului: SUPERSOMETHING, un spectacol dedicat memoriei Gabrielei Tudor.

Plecand de la locul important pe care il ocupa sportul si politica in Romania, Cosmin Manolescu va invita la o noua creatie artistica care continua seria interogatiilor privind rolul publicului in cadrul spectacolului de dans contemporan. Un spectacol despre Romania de azi, despre dragoste si pierderi iremediabile. Un spectacol pentru toti cei care au nevoie să se simtă (din nou) super. Spectacolul „Supersomething” a fost realizat in cadrul proiectului „Dans.Dialog” coordonat de Gabriela Tudo, cu sprijinul financiar al Centrului National al Dansului Bucuresti, al Fondului Cultural National si al Institutului Cultural Roman – Programul Cantemir. Acesta a fost ultimul proiect la care Gabriela a lucrat cu Cosmin Manolescu in ultima sa perioada de viata.
„Hei, salut iubita mea, ce ma bucur ca ai sunat….Ma bucur sa iti aud vocea, mi-era dor de tine. Uite spectacolul a inceput, a venit multa lume, toti se uita la noi in acest moment. Tu ce faci, cum te mai simti acolo, esti bine ?Ma bucur ca esti aici cu noi in seara asta…Ai grija de tine. Te iubesc, pa iubirea mea”(Cosmin Manolescu, in convorbire telefonica cu Gabriela Tudor, in timpul avanpremierei spectacolului „Supersomething” din data de 4.10.2008);

*Intrarea la spectacol este gratuita in limita locurilor disponibile.

Parteneri media: 24 Fun, liternet, suplimentul de cultura, feeder.ro, hotnews, port.ro CNDB TNB, B-dul Nicolae Balcescu 2, etaj 3/4 (acces spre Laptaria Enache)