joi, 5 iulie 2012

4 iulie la americani / ('The fireworks soo suck!')

Americanii petrec 4 iulie pe străzi mâncând pizza pe lawn-urile lor perfecte în timp ce așteaptă cu orele artificiile tradiționale. Lumea merge desculță pe asfalt, bea bere din orice fel de recipiente și fumează joint-uri cât pentru 6 zile.
Luată pe bucăți, nebunia de 'Fourth of July' nu e cu nimic mai spectaculoasă decât artificiile din fiecare joi, din stațiuni, de exemplu, dar atmosfera te cam prinde pe parcurs. Atunci când vezi un tip cu iaht care se apleacă în port și adună can-urile altora din apa unui port. Sau când lumea stă cu orele în ambuteiaje, dar nu te claxonează când tot treci prin mijlocul străzii.

Te mai țin prin oraș tipii cu blugi rupți, lăsați, cu bocanci și doze albastre de bere cumpărate de prin Price Chopper. Mac-urile, pizzeriile și ice-cream-urile sunt pline, nu e nimic de mirare. Nici terasele nu se închid și servesc mâncare până în stradă.

Oamenii ăștia nu sunt nicidecum patriotici de ocazie, pentru că steagurile lor cu steluțe atârnă oricum de fiecare casă sau instituție tot timpul, doar că pe 4 se strâng ca la orice picnic tradițional, un 1 Mai românesc, fără să lase atâta mizerie.

Familiile la 40 de ani strigă 'Merry America Christmas!', tinerii scot capul pe mașină și țipă 'the fireworks soo suck!', în timp ce puștanii se împing în trolley-uri 'Gimme five, bud!'. Deasupra tuturor, bogații de pe vasele de croazieră își aruncă farfuriile de pe Pizza Cruise-uri pe geam. În rest, toată lumea rămâne pe străzi chiar și la mult timp după ce artificiile sunt gata. Și rămâi gură cască când un domn de 80 de ani iese din parcare cu muzica dată la maxim dintr-un Mustang albastru.


* Through the traditional 4th of July. People are literally blocking up the streets to celebrate the holiday. They buy large pizzas and wait in their lawns just to see the fireworks that lasts for about 10 minutes or so, event that has nothing special by itself. But the inside feeling of joy and happiness makes it a really summer celebration - light and warmfull for the citizens. Cool american Mr. in his eighties driving an Mustang with loudly volume -Wow.

Niciun comentariu: