miercuri, 6 august 2008

Drumuri.


Se spune că oamenii s-au priceput dintotdeauna să-şi facă planuri de vacanţă, chiar dacă această îndeletnicire nu este tocmai relaxantă.

Aşadar, cu puţin zoom asupra situaţiunii: pachetele internaţionale de turism(pe autocar sau avion) presupun minimum 2 seri de dormit ,,artificial”. Plus diferenţe de fus orar şi de acomodare cu limba şi obiceiurile locurilor. Este fără îndoială o expediţie extraordinară însa cam parţială. O atâţare.

A se interpreta în acelaşi sens escapadele de câteva zile la mare, ieşirile cu cortul în deltă/baltă sau pe malul unui râu. Puţini au calitatea de a vedea cerul, de a trăi în natură, de a se bucura de natură la maxim. Este în schimb o posibilitate a neajunsurilor, a conflictelor ascunse, un timp pentru un marş negativ în constiinţă. Drumuri estetice prin ineficienţă. Sau invers, nu sunt prea sigură! Oricum neechitabile. Vezi orele chinuite prin trenuri,gări sau chiar pe plajă.
Dincolo de guri căscate, poze, cearcăne, rimeluri întinse, căzături de pe scaun, neglijenţă, trezitul ,,naşului”, această ipostază de umil navetist, care ne-a caracterizat pe toţi la un moment dat, este cea mai haioasă dintre toate. Oboseala se tratează cu ,,energizante”, nesomnul cu tupeu şi lipsurile cu multă aventură. Scopul este de multe ori înlocuit de reprezentaţii carnavaleşti. Ieftine, dar precise. Iar în aceste condiţii extreme se fac cele mai bune poze, clipe şi relaţii. Navetiştii îşi câştigă demnitatea şi distracţia pentru că asta le iese cel mai bine. Uită de amorţeală, de clasa a doua, de necazare, de întârzieri şi încropesc o manifestatie. E o taină să transformi un eşec într-o sărbătoare, pe care o îmbracă clovnii în fiecare vineri.

Drumurile acestea sunt drumuri ale asumării lipsei de odihnă. Pot fi banchetele, admiterile, olimpiadele, excursiile. Cu emoţiile de dinaintea plecării, cu nopţile albe şi apoi cu banala şi atemporala întoarcere.

Totusi drumuri ale inutilitatii.De ce nu ne închipuim în aceste zile nişte excursii constructive în Moldova? Să facem un exerciţiu de imaginaţie: toată Mamaia în Botoşani, pentru inundatii. Această perspectivă oferă o posibilitate mult mai realistă asupra vieţii.Si utila pe deasupra.

Niciun comentariu: