sâmbătă, 24 ianuarie 2009

CARTE: Colectia Ocheanul intors


Constantin von Barloewen (coord.)

Cartea cunoaşterilor. Conversaţii cu
marile spirite ale vremurilor noastre
Traducere de Mădălin Roşioru
Preţ: 19,5 RON

Cartea cunoaşterilor este un fel de „bibliotecă interculturală“, un volum în care puteţi regăsi personalităţi marcante ale secolului XX, angajate într-un dialog despre drepturile omului, globalizare, progresul tehnologic şi raporturile lumii contemporane cu spiritualitatea.

Este o anchetă care a durat mai mult de opt ani, iar rezultatul este impresionant. Orice om cultivat trebuie să aibă în biblioteca sa această parcelă de inteligenţă şi erudiţie, ai cărei reprezentanţi sunt: Adunis, Régis Debray, Carlos Fuentes, Nadine Gordimer, Samuel Huntington, Leszek Kołakowski, Julia Kristeva, Claude Lévi-Strauss, Yehudi Menuhin, Czesław Miłosz, Oscar Niemeyer, Amos Oz, Ilya Prigogine şi Paul Virilio.

Ryszard Kapuściński
Călătorind cu Herodot
Traducere de Mihai Mitu
Preţ: 25 RON


Călătorind cu Herodot este în acelaşi timp un amplu reportaj, o carte de memorii şi un roman istoric în care se trecutul se întâlneşte cu prezentul, în care luptele dintre greci şi perşi se suprapun peste conflictele din Congoul zilelor noastre. Kapuściński ne invită să călătorim alături de el şi de Herodot în timp şi spaţiu, din China lui Lao până în China lui Mao, din Europa până-n India şi din Africa până-n Grecia. Într-o încercare de reiterare a traseului făcut de Herodot în urmă cu două milenii, Kapuściński ne vorbeşte cu căldură despre cât de mult înseamnă întâlnirea cu Celălalt într-o lume măcinată de războaie şi revolte.

Niciun comentariu: